Groepsles Pilates

Lichaamsbeheersing en spier-versterking. Bewustwording van correct bewegen, stabiliteit, de juiste houding en een efficiënte ademhaling komen ten goede aan zowel het lichaam als de geest. Waar hebben we het over? Pilates natuurlijk! We trainen niet alleen de oppervlakkige spiergroepen, maar juist ook de dieper gelegen spieren. Zo werken we aan een strakke buik en een sterke rug. Een belangrijke en zeer behulpzame trainingsmethode voor mensen met rug-, schouder- en nekklachten! We vertellen je dan ook graag meer over onze Pilates groepslessen.

Wat is pilates?

Pilates is ontwikkeld door -en dankt zijn naam aan- Joseph Pilates. Hij ontwikkelde het systeem om gewonde soldaten te helpen bij hun revalidatie tijdens de 1e Wereldoorlog. Door de nadruk te leggen op de connectie tussen geest en lichaam hoopte hij hen op beide vlakken te ondersteunen bij hun herstel. Daarmee zat hij eigenlijk helemaal goed, want uit onderzoeken is gebleken dat er inderdaad een relatie is tussen lichaam en geest wanneer het gaat om bewegen en fitter worden!

Het doel van de training

Het overgrote deel van Pilates training draait om het verbetering van de rompstabiliteit. Dit wordt ook vaak core stability genoemd. Dit aspect van het menselijk lichaam speelt een belangrijke rol in vrijwel iedere beweging die we uitvoeren. Zo werken de meeste topsporters en atleten, van voetballers tot turnsters, veel aan hun rompstabiliteit. Op die manier maakt Pilates je lichaam in zijn geheel sterker.

 

De 8 voordelen van pilates

Wat levert Pilates je uiteindelijk op? Hieronder staan enkele van de voordelen die je zult ervaren wanneer je regelmatig een les Pilates volgt.

#1 Sterkere buikspieren
Niet alleen de gewilde sixpack maar ook juist de kleine spiertjes aan de zij- en onderkant van je buik worden goed ontwikkeld. Dit maakt jouw buik strakker in zijn geheel en zorgt voor een betere houding.

#2 Stabielere wervelkolom
Omdat de meeste mensen het overgrote deel van de dag op een stoel zitten, ontstaat er een suboptimale houding van de wervelkolom. Bij Pilates trainen we de wervelkolom, die vanaf je nek tot aan je stuitje loopt, waardoor je een betere lichaamshouding en minder rugklachten ervaart

#3 Verbeter je houding
Zowel je buik al rugspieren helpen hierbij, maar ook je heupen, benen en schouders zijn belangrijk voor een correcte lichaamshouding. Hier is dan ook zeker aandacht voor tijdens de les Pilates

#4 Goede lichamelijk & geestelijke balans
Bij Pilates draait het niet om ‘knallen’ tijdens de training. Je bent juist heel bewust bezig met de bewegingen die je maakt. Dit creëert rust in je hoofd en verbeterd de relatie tussen geest en lichaam, waardoor je beiden beter in balans kunt brengen.

#5 Wordt leniger
Vergelijkbaar met Yoga zorgt Pilates ervoor dat je meer lenigheid opbouwt, bijvoorbeeld in je liezen of schoudergewrichten. Dit zorgt er in combinatie met een verbeterde houding voor dat je simpelweg lekkerder in je vel zit.

#6 Verbeterde coördinatie
Omdat de bewegingen veel concentratie vereisen en op een rustige, vloeiende manier worden uitgevoerd, gaat jouw coördinatie erop vooruit.

#7 Sterker zelfbewustzijn
Hoewel je actief bezig bent en je zeker zult inspannen tijdens een les Pilates, kom je toch ook tot rust. Je bent puur met je lichaam en de bewegingen bezig, waardoor ook jouw zelfbewustzijn flinke stappen maakt.

#8 Soepeler bewegen
Tenslotte is Pilates een geweldige manier om soepeler te leren bewegen. De lessen creëren bewegingspatronen die instabiele of ongemakkelijke bewegingspatronen elimineren en er op die manier voor zorgen dat je simpelweg soepeler beweegt, bijvoorbeeld tijdens het wandelen.

Probeer een gratis proefles pilates

Pilates is geschikt voor iedereen geschikt! Lijkt een pilates groepsles in Hallum je leuk? Kom dan eens langs en neem een kijkje. Of beter nog, doe meteen een keertje mee en ervaar zelf hoe leuk een groepsles pilates kan zijn!